Публикувано от: kolektori | декември 28, 2009

Фотоволтайчни преобразователи за слънчева енергия

Потенциални потребители на електрическа енергия получена от преобразуване на слънчева енергия чрез фотоволтаични преобразуватели могат да бъдат обекти несвързани с националната електрическа мрежа, вградени в сградите фотоволтаични системи и системи за централизирано производство на електрическа енергия свързани с националната електрическа мрежа.Преобразователи на слънчева енергияВ настоящия момент в България няма производство на фотоволтаични елементи.

Затова цената на тези технологии може да се оцени на основата на цените на световните производители. В момента тези цени са в рамките на $3000 – $5000 за kWp (пиков kW инсталирана мощност) . Тези цени засега са доста високи за да имат тези технологии икономическа конкурентоспособност.

Очакванията са в най-скоро време цената слънчевите панели да спадне до $2000 – $2500 за kWp, което ще направи тези системи сравними и по-добри в икономическо отношение от дизеловите агрегати за електрозахранване.
Цените на PV системи намаляват постоянно през последните десет години. За PV система свързана в мрежата, началната инвестиция е от порядъка на 5,000 Еuro/kWp за мощност до 10 kWp. Годишните разходи са в рамките на 0.7% от тази инвестиция.
Смята се, че най-същественият сектор за разпространение на фотоволтаичните преобразуватели (PV) ще бъдат средните по мощност системи (100–500 kW) , които ще се използват предимно да се намалят пиковите натоварвания в конвенционалните енергийни системи, както и системи за захранване на отдалечените сгради.

Засега тези системи са все още доста скъпи – себестойността на енергията е в рамките на $0.20 –$0.40 /kWh. Разчети направени за потенциално производство на слънчеви панели в нашата страна показват, че себестойността на енергията от тях може да бъде снижена до $0.10/kWh.

Източник: ЮЗО


Вашият коментар

Категории