Публикувано от: kolektori | декември 28, 2009

Пасивни соларни системи

Сред архитектите и инженерите по топлотехника в България има разбиране за ефективността на пасивните слънчеви системи, но няма достатъчен опит и информация за технико-икономическата ефективност от прилаганите мерки за пасивно оползотворяване на слънчева енергия. Пасивните слънчеви системи използват структурата на сградите за абсорбиране, акумулиране и разпределение на слънчевата енергия попадаща върху огражденията на сградата. Съществуват различни способи за оползотворяване на слънчева енергия при което инвестициите за различните способи варират в доста широки граници.

Най-простите мерки (ориентация на сградата, създаване на подходяща вентилация, увеличено остъкляване на някои фасади, засенчващи устройства и др.) могат да намалят стандартн

ите разходи за отопление (и охлаждане) между 15 и 20% с минимални или без всякакви разходи. Добавянето на термоакумулиращи маси към стените и подовете, може да доведе до увеличение на печалбите от слънчева енергия до 30 – 70 %, като за една стандартна, новострояща се сграда допълнителните разходи обикновено достигат до 10%.

Слънчеви колектори

Пасивни слънчеви колектори

Директните пасивни слънчеви системи използват прозрачните за слънчевата радиация ограждащи елементи на сградите (прозорци, витрини) за пропускане на слънчева енергия в отоп

ляемото пространство. Енергията се абсорбира от повърхнините на огражденията и предметите от обзавеждането и се акумулира от масивните елементи в помещенията. Тези елементи са топлинно изолирани от околната среда, за да съхранят енергията при минимални топлинни загуби и да я отдадат по-късно към отопляемото пространство чрез конвекция и радиация.

Основната цел е да се акумулира значителна част от енергията в периода когато има интензивно слънцегреене, без да се допусне прекомерно (некомфортно) нарастване на температурата на въздуха в помещенията. Това предполага използването на специални мероприятия още на фазата на формиране на проектантските решения.
Прозрачните ограждения са най-важните елементи на директните пасивни слънчеви системи, тъй като чрез тях се формират основните приноси от слънчева радиация. В същото време, те са и най-слабият (критичен) елемент при определяне на топлинните загуби на помещенията поради ниското термично съпротивление.

Източник:  ЮЗО


Вашият коментар

Категории